Ćeškek sa plavim sirom i kruškama

Ćeškek sa plavim sirom i kruškama

Kada sam od moje “M”dobila na poklon knjigu “Srpska narodna jela i pića” znala sam da ću je sigurno iskoristiti kao inspiraciju za neki od recepata koje ću praviti za blog. Priče i jela u knjizi su podeljeni u dve celine, na srpska narodna jela u Levču i Temniću i u Bosni i Hercegovini. Kako sam se ja skoro vratila iz Hercegovine, i još uvek sam mislima tamo, odlučila sam da napravim jedan hercegovački recept a to je ćeškek.

Ćeškek je jelo koje se tradiocionalno jede u Turskoj, Grčkoj i Iranu, a kod nas je došlo Otomanskim uticajem. Podrazumeva mešavinu pšenice ili ječma i mesa najčešće ovčijeg ili kako autor ove knjige navodi “letećeg” odnosno : piletine, ćuretine, pačetine, itd. Najčešće se sprema za Božić ujutru, pa ipak, iako sam provela praznike u Hercegovini, ćeškek nisam doručkovala. Zato sam odlučila da ga spremim sad, ali u drugačijem ruhu.

Kako se ćeškek sprema samo od žitarica i mesa i dobre kašike masti, ja sam odlučila da ga obogatim i učinim prefinjenijim. A šta je bolje za to od plavog, plesnjivog sira i krušaka. Slatkasta nota krušaka i reskost plavog sira daju ne samo novu teksturu ćeškeku, već preobražavaju ovo tradicionalno jelo u otmen, sofisticiran obrok. Opanci su i dalje tu, ali su jelek i anterija ukrašeni.

Za okićeni hercegovački ćeškek potrebni su vam :

  • 500 gr pilećeg filea
  • 150 gr slanine
  • 200 gr ječma
  • 2 kruške
  • 100 gr plavog sira
  • 3,4 kašike maslaca
  • 1 crveni luk
  • začini : krupna morska so i šareni mleveni biber

Pre nego što počenete sa pripremom recepta, ječam potopite u vodi i ostavite da odstoji bar 8 sati. Ovaj korak je bitan iz dva razloga. Prvi zato što se potapanjem otpušta fitinska kiselina, a drugi zato što ćete ječam kao i svaku žitaricu kuvati u nedogled ukoliko nije prethodno nabubrila u vodi. I kad kažem u nedogled, stvarno to i mislim. Kuvanju neće biti kraja. Zato, kada je ječam nabubrio ocedite ga u vodi i kuvajte još oko pola sata dok ne vidite da je mekan i da se raskuvao. Potom, u tiganju na 2 kašike maslaca izdinstaje sitno iseckan crveni luk. Kada je luk omekšao dodajte i sitno seckanu piletinu. Što se piletine tiče, možete da ubacite koji god deo mesa želite, bitno je da bude odkošćeno da ga ne biste satima pripremali. U originalnom receptu meso se kuva sa kostima, pa se posle čisti, ali mislim da je za naše savremene uslove, to potpuno gubljenje vremena. Mada, je sasvim u redu da ga spremate i tako ukoliko želite da se igrate. Kada je piletina omekšala dodajte i seckanu slaninicu i sve zajedno dinstajte još nekoliko minuta. Ubacite proceđeni ječam i nalijte vodom. Biće dovoljno oko pola litre vode. Začinite solju i mešanim mlevenim biberom po svom ukusu. Bitno je samo da ne stavite više od prstohvata soli jer je slaninica sama po sebi slana. Kuvajte sve zajedno dok voda ne ispari i dobijete ujednačenu masu.

U tiganju na oko 2 kašike maslaca, ubacite sitno iseckanu krušku. Karamelizujte je nekiliko minuta na slabijoj ringli. Potom dodajte i plavi sir i ostavite da se rastopi. Kada se sir rastopio i dobili ste teksturu sosa, prelijte jelo sosom.

Osim što je potrebno da prethodno potopite ječam, jelo se vrlo brzo sprema. O tome koliko je ukusno svedoči i Luka Grđić Bjelokosić, autor knjige, koji kaže da je Marko Kraljević najviše voleo ćeškek. A priča je sledeća :

“Marko Kraljević dođe nekome na krsno ime. Na sofru se bijaše iznelo mnogo jela, a on stade birati ovako : svakim bi jelom udario u zid, ali mu ne može ni jedno prionuti za zid kao ćeškek. Na to reče Marko : “Kako ovo prijanja za zid, tako će i za srce,” pa prikuči ćeškek sebi. “

Iako ja nisam moj ćeškek bacala o zid, prionuo mi je za srce kao Kraljeviću Marku, a verujem da će i vama čim ga budete probali.

Predlažem da uživate u ovom jelu uz :

Back to Top